Bonjour tout le monde!

Merci de tout votre travail! J’ai beaucoup apprecié toutes vos recettes, qui, `a mon avis, étaient délicieuses, et belles.  Pour les étudiants qui n’ont pas préparé de recette, vos power points étaient très beaux et avec des faits intéressants que je ne savais pas–l’histoire du flan par exemple  : )

A lors, j’ai une dernière recette à vous offrir, le fameau Croque Monsieur.

Comme je ne mange pas de porc, je le prépare sans viande, mais ce sandwich est tradionellement préparé avec du jambon. Voici la recette, prise d’Ina Garten.

Le voici :

Ingredients

  • 2 tablespoons unsalted butter
  • 3 tablespoons all-purpose flour
  • 2 cups hot milk
  • 1 teaspoon kosher salt
  • 1/2 teaspoon freshly ground black pepper
  • Pinch nutmeg
  • 12 ounces Gruyere, grated (5 cups) (or another suitable American style cheese like Fontina,
  • Monteray Jack or Swiss)
  • 1/2 cup freshly grated Parmesan
  • 16 slices white sandwich bread, crusts removed
  • Dijon mustard

Directions

Preheat the oven to 400 degrees F.

Melt the butter over low heat in a small saucepan and add the flour all at once, stirring with a wooden spoon for 2 minutes. Slowly pour the hot milk into the butter–flour mixture and cook, whisking constantly, until the sauce is thickened. Off the heat add the salt, pepper, nutmeg, 1/2 cup grated Gruyere, and the Parmesan and set aside.

To toast the bread, place the slices on 2 baking sheets and bake for 5 minutes. Turn each slice and bake for another 2 minutes, until toasted.

Lightly brush half the toasted breads with mustard,(add a slice of ham or substitute or nothing if you prefer to each), and sprinkle with half the remaining Gruyere. Top with another piece of toasted bread. Slather the tops with the cheesesauce, sprinkle with the remaining Gruyere, and bake the sandwiches for 5 minutes. Turn on the broiler and broil for 3 to 5 minutes, or until the topping is bubbly and lightly browned. Serve hot.