La Cave aux Fromages:ces fromages dans la vitrine ont l'air delicieux!

French I: This weekend study questions!  Follow the link for more explanation and practice.

Complete the worksheet for extra practice, otherwise we will do/correct it Monday!

For explanations: http://french.about.com/library/weekly/aa022600.htm

Now practice (scroll to the bottom of the page)! : http://www.laits.utexas.edu/tex/gr/int2.html

French II: Weekend homework: Write two paragraphs in the passe compose on your recent past! Use the vocabulary from page 198 (the green box).  Describe what you have done.  Use verbs such as:

manger, boire, prendre, porter, faire, visiter, ecouter, etudier, regarder.

AVOID USING  aller (e.g. I went to the store:  J’ai alle’ au magasin This is wrong it should be:  Je suis alle’ au magasin

But we need to wait one more chapter to do this and a couple more verbs in the past tense.

Oh, and if you were absent, well you could catch up here: http://www.laits.utexas.edu/tex/gr/tap2.html

Or go here

which sounds less teacher-ly and more in the words of a student!:

( http://frenchpod.com/community/conversations/post/212)

 

Pour s’amuser: A propos du fromage, voici un petit passage sur le fromage,  tiré de http://www.aboutfrench.com (l’auteur est Laura Lawless).  Le voici avec la traduction anglaise côte à côte

Side-by-side translation

Fromage françaisLe fromage est l’une des denrées les plus typiques de la France, mais que savez-vous à son propos ? Aujourd’hui je vous présente le monde fascinant du fromage français.

Tout le monde a sans doute entendu une version* du fameux bon mot de Charles de Gaulle : « Comment voulez-vous gouverner un pays où il existe 258 variétés de fromage ? » En fait, même cela était peu dire. Il existe environ 400 fromages français, mais c’est presque impossible de trouver le nombre exact, parce qu’il y a certains fromages de faible production qui se vendent seulement localement.

On se délecte (mot du jour) du fromage en général après le repas, avant ou à la place du dessert. Un beau plateau à fromage (ou chariot de fromage, dans certains restos très gourmands) présentera une grande variété de fromages, avec tous les couleurs, consistances et goûts qu’on peut imaginer. Chez quelqu’un, tout le monde coupe ses propres morceaux de fromage, tandis que dans un resto le serveur le fait. Enfin, on les mange avec du pain (et en général du vin rouge).

Partie 2 : la classification des fromages français

*Il y a plusieurs variations de cette citation avec de différents chiffres : « 246 variétés, » « plus de 300 variétés. » J’ai cité le site Citations.com, mais pour être certain, il faut jeter un coup d’œil au livreLes Mots du Général de Gaulle, par Ernest Mignon.

French cheeseCheese is one of the most typical foods of France, but what do you know about it? Today, I’ll tell you about the fascinating world of French cheese.

Everyone has undoubtedly heard a version* of Charles de Gaulle’s famous saying: « How can you govern a country with 258 types of cheese? » In fact, even that was an understatement. There are around 400 French cheeses, but it’s almost impossible to find the exact number, because some of them are only produced in small quantities and sold locally.

Cheese is generally enjoyed after the meal, before or in place of dessert. A nice cheese plate (or cheese cart, in very gourmet restaurants) will offer a great variety of cheeses, with all the colors, textures, and tastes you can imagine. When you’re in someone’s home, everyone cuts his own bits of cheese, whereas in a restaurant the waiter does it. Finally, you eat it with bread (and usually red wine).

Part 2: French cheese classification

*There are several variations on this quotation with different numbers: « 246 varieties, » « more than 300 varieties. » I quoted the site Citations.com, but to be sure, you’d need to glance at the bookLes Mots du Général de Gaulle, by Ernest Mignon.