images.jpg

La belle poire!

Bonjour!

Here are the two assignments due on Monday, l1 28 janvier:

  1. Le verbe “aller”. Write up a paragraph on your life in ten years (how you imagine it to be or dream of it being!). Include where you are going to live, your profession, your family status, and any other details you would like.  Be prepared to share this with the class (so if it is too indiscret you may want to go with a fictional version).

               Title it as “Ma Vie dans 10 Ans”

2.  Discuss your food preferences!  Write out sentences answering the following questions.

a) Quels fruits et legumes aimez-vous?

b)  Est-ce que vous prenez le gouter d’habitude?

c) Est-ce qu’il y a des choses que vous ne mangez pas? Pourquoi?

d) Quel restaurant recommendez-vous a un(e) ami(e) et pourquoi?

e) Quels recette/nourriture/plat est-ce que vous connaissez dans la cuisine francaise?  S’il vous plait…no frogs or snails here!  If you don’t know, search up online.  Here are a couple of links:

1. Lots of info on traditions and French food by an American living in France with her French husband and kids: http://www.easy-french-food.com/

2 .French ex-pat foodie blogger: http://www.latartinegourmande.com/

3. And the well-known David Lebovitz: http://www.davidlebovitz.com/

VOCABULAIRE:

  • l’abricot n. m. apricot
  • l’addition n. f. bill (in restaurant)
  • l’agneau n. m. lamb
  • aigre adj. sour
  • l’ail n. m. garlic
  • amer/amère adj. bitter
  • l’ananas n. m. pineapple
  • l’assiette n. f. plate
  • l’aubergine n. f. aubergine
  • avoir faim to be hungry
  • avoir soif to be thirsty
  • la banane n. banana
  • la betterave n. beetroot
  • le beurre n. butter
  • bien cuit well done, well cooked
  • la bière n. beer
  • le bifteck n. (beef)steak
  • le blé n. wheat
  • le bœuf n. beef
  • boire v. to drink
  • la boisson n. drink
  • la boîte (de conserve) n. tin, can
  • le bol n. bowl
  • bouillant(e) adj. boiling (hot)
  • bouillir v. to boil
  • le brocoli n. broccoli
  • le café n. coffee
  • la carotte n. carrot
  • la carte n. (printed) menu
  • la casserole n. (sauce)pan
  • le cassis n. blackcurrant
  • le céleri (en branches) n. celery
  • la cerise n. cherry
  • le champignon n. mushroom
  • chaud(e) adj. warm, hot
  • le chocolat n. chocolate
  • le chou n. cabbage
  • le chou-fleur n. cauliflower
  • le cidre n. cider
  • le citron n. lemon
  • le concombre n. cucumber
  • la confiture n. jam
  • congelé(e) adj. frozen
  • le couteau n. knife
  • la crème n. cream
  • cru(e) adj. raw
  • la cuillère n. spoon
  • débarrasser la table to clear the table
  • le déjeuner n. lunch
  • déjeuner v. to (have) lunch; to (have) breakfast
  • délicieux/délicieuse adj. delicious
  • le dessert n. dessert
  • le dîner n. dinner, supper
  • dîner v. to have dinner/supper, to dine
  • l’entrée n. f. starter, first course
  • l’épice n. f. spice
  • épicé(e) adj. spicy
  • les épinards n. m. spinach
  • faire de la pâtisserie to bake (cakes), to do some baking
  • faire la cuisine to cook, to do the cooking
  • faire la vaisselle to wash up, to do the washing-up/dishes
  • la farine n. flour
  • la fourchette n. fork
  • la fraise n. strawberry
  • frais/fraîche adj. fresh; cool, chilled
  • la framboise n. raspberry
  • frire v. to fry
  • froid(e) adj. cold
  • le fromage n. cheese
  • le fruit n. fruit
  • les fruits de mer seafood(s)
  • le gâteau n. cake
  • la graisse n. fat
  • le haricot n. bean
  • l’huile n. f. oil
  • le jambon n. ham
  • le jus n. juice
  • le lait n. milk
  • le légume n. vegetable
  • la limonade n. lemonade
  • le maïs n. maize, sweetcorn
  • manger v. to eat
  • le melon n. melon
  • le melon d’eau watermelon
  • mettre la table to set/lay the table
  • le miel n. honey
  • la moutarde n. mustard
  • la mûre n. blackberry
  • la nourriture n. food
  • l’œuf n. m. egg
  • l’oignon n. m. onion
  • l’orange n. f. orange
  • le pain n. bread; loaf (of bread)
  • le pamplemousse n. grapefruit
  • la pêche n. peach
  • le petit déjeuner breakfast
  • la petite cuillère teaspoon
  • le plat n. dish
  • la poêle n. frying pan
  • la poire n. pear
  • le poireau n. leek
  • le pois n. pea
  • le poisson n. fish
  • le poivre n. pepper (spice)
  • le poivron n. pepper (vegetable)
  • la pomme n. apple
  • la pomme de terre potato
  • le porc n. pork
  • le poulet n. chicken
  • pourri(e) adj. rotten
  • la prune n. plum
  • le raisin n. grape
  • le raisin sec raisin
  • rassis(e) adj. stale
  • le riz n. rice
  • rôtir v. to roast
  • la salade n. salad; lettuce
  • salé(e) adj. salty
  • le sandwich n. sandwich
  • la sauce n. sauce
  • la saucisse n. sausage
  • le sel n. salt
  • sentir bon to smell good
  • la soucoupe n. saucer
  • la soupe n. soup
  • le sucre n. sugar
  • sucré(e) adj. sweet
  • la tarte n. tart
  • la tasse n. cup
  • tendre adj. tender
  • le thé n. tea
  • la tomate n. tomato
  • trop cuit overdone, overcooked
  • le verre n. glass, tumbler
  • verser v. to pour
  • la viande n. meat
  • le vin n. wine
  • le vinaigre n. vinegar