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Bonjour! Here are some guidelines, links, and an example for the students of FRENCH II for the upcoming recette assignment. Note we will decide on the due date of this Monday. Thinking about Wednesday or Thursday of next week!

Some links for you (Des liens pour vous!)

Mais d’abord:  My favorite online dictionary:  http://www.wordreference.com/fr/

Lots of info on traditions and French food by an American living in France with her French husband and kids: http://www.easy-french-food.com/

French ex-pat foodie blogger: http://www.latartinegourmande.com/

And the well-known David Lebovitz: http://www.davidlebovitz.com/

La Recette–Due Date: TBD: le 24  avril, MERCREDI!

Your recipe should be organized into three parts and typed (one recipe per group if you are not doing this as an individual project)!  You will also be presenting this, and a power point could work well, but it is not necessary.  The recipe does not need to be a French one, it can be from anywhere (your own family tradition, or just a favorite).  I am hoping to get a few French recipes though🙂

I. Liste des ingrediants. Include all items, measurements can be in metric or not🙂  Can be approximate or exact.

II.  Preparation.

Describe in steps how to prepare your recipe.  You may see the below example as to what I have in mind.  If it is complex recipe, you can abbreviate steps.

III.  Servir.

Describe briefly the best way to serve your dish and for which meal!  If it is from the French speaking world, provide some information on it…history, origin, or other interesting fact.

Last, don’t forget to say : « Bon Appetit »

Include an image or drawing of your recette.

*Vocab words!

ajouter: to add
couper: to cut
faire bouillir: to boil
faire la cuisine: to cook
hacher: to grind/mince
râper to shred/grate
remuer: to stir
rôtir: to roast
verser: to pour
éplucher: to peel
laver to wash
laisser to leave
prendre to take
chauffer to heat
mettre to put
remettre to put back
arroser to water/soak
mélanger to mix
saupoudrer to sprinkle
couvrir to cover
mijoter to simmer
fondre to melt

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EXAMPLE RECETTE

LES MADELEINES

Les Madeleines sont devenus célèbres après le travail de l’auteur

Marcel Proust, A la Recherche du Temps Passé

(In Remembrance of Things Past)

Lorsque le narrateur prend un morceau d’une Madeleine

avec son thé et est surmonté d’une indescriptible

sentiment qu’il fait remonter à une mémoire très agréable et vivante

de son enfance. Depuis lors, la Madeleine est devenue

symbolique pour représenter une mémoire vive et involontaire.

Les Ingrédients :

2 grands oeufs

une 2/3 tasse de sucre

1 cuillere à thé de l’extrait de vanille.

le citron râpé

1 pincement de sel

1 tasse de farine

10 cuillers à soupe de beurre fondu et légèrement refroidi

le sucre en poudre pour le saupoudrage

*Une moule à madeleine

Préparation :

1. Préchauffez le four à 375°F

2. Faites fondre le beurre au micro-ondes (puissance minimum). Laissez-le refroidir.

3. *Hachez finement le zeste de citron *(nous n’avons pas fait cela)

4. Dans un saladier, cassez les œufs, ajoutez le sucre, et la vanille et fouettez pour faire mousser.

5. Ajoutez la farine. Incorporez le beurre fondu, puis les zestes*

6. Laissez poser 1/2 h (c’est facultatif, je l’ai fait sans poser et les madeleines étaient très bonnes).

7. Remplissez les moules au 3/4, et enfournez à 375°F pendant 4 min.

8. Ensuite, baissez le four à 350°F et laissez cuire 8 min.

Démoulez immedietement.

Servir:

Mangez au gouter ou au dessert avec un bon cafe, ou du the ou une tisane, ou meme un chocolat chaud!

Bon appetit!

*Une moule a madeleine? C’est comme ca:

J’ai achete la mienne a « Bed, Bath, and Beyond »,

mais on peut les trouver dans d’autres magasins,

comme Sur la Table ou Amazon.